~weekly quote~



"Alang-alang mencari jantan, biarlah yang ceknek segem! Baru merasai kenikmatannya"

 

Powered by TagBoard Message Board
Nick Mak

Emel @ URL Mak

Message ikhlas dari Mak?(smilies)

~ada link ke blog mak~


Asam Garam (Melati)
Leez (Kemboja)
Nizam Zakaria (Mawar)

Nursyiwan (Kiambang)
Harrist (Teratai)
Badin (Cempaka)
Takdekerja (Melor)
 

 
 

~kenali diri mak~
(ada benar ada propah)


Nama : Mahayudin (Ayue)
DOB : 22 December 1975
Umur : 28 tahun
Hobi : Memondan dan menggedik
Status : Anak dara suci
Body : 34-27-36
Job : System Analyst
Pernah Berlaki : YES
Bra : Halfcup
Lipstick : Maybellyn
Jantan : Indian dan berbulu
Lens Color : Purple (boley??)
Hair Color : Dark Black
Fav Food : Nasi Grg Ikan Masin
Top or Bottom : TOP..boley??
 

 

~my faveret link~


banyak sangat mak nak listkan, nantilah yer...
 

 

~fav TV siries/prgms~


Any Reality TV Show
X-File
Early Edition
1001 Rasa NTV7
Extreme Discovery
CSI Miami
Buletin Utama (news penting noks!)
Channel 11 Astro
 

 

~mak suka~


memasak
kemas rumah
tanam bunga
pergi pasar (ramai jantanz noks!)
tengok tv
surf internet
NDUTSZZ!!
 

 

~mak tak suka~


manusia KEKWAT, tak kiralah fonen, pepuks atau jantansz! mak kekwat tak per sebab mak chantheks!
 

 

 

~archieve~


Tuesday, September 27, 2005

Testing 123

Nyah melentikskan jari jemari menulis pada 5:24:00 PM


^^^^^^^^^^^^^^^^^^



Wednesday, July 20, 2005

Mak back to office today, semalam berkesempatan tengok reality tv show made in malaysia-mencari cinta, ala2 siries for love and money tu lah kot. Tak sabar tunggu pukul 9 nak tengok, tapi hampa sangat bila tengok 9 jejaka yang terpilih tak der sorang pun yang mak rasakan good looking at least nice looking, itu pada pandangan mata mak la kan. Mak actually harapkan jantan2 yang cando tapi hampeh la. Mak tataulah kenapa orang macam Joelabu tu pun diorang select, ya tuhan!, bukanlah nak menghina but sedihhhhhhhhhhhhhhhhhh, harus nanti akan glamer sebagai bahan kutukan! Mak rasalah, biasalah kan rakyat malaysia memang cenggitu. Berkenaan Elly plak, dia ni pada pandangan mata mak not bad la, ada rupa, ada gaya dan sekali pandang dia ni nampak very nice person dan tak boleh mak nafikan yang mak rasa dia ni clubbing girl jugak! OKlah, we wait and see siapakah antara jejaka ittew yang bisa menawan hati sang puteri!

Topic lain plak, cerita mak di bumi temasik on Monday. Cerita ni amat memalukan but mak nak kongsi dengan u olss semua. hari Ahad tu, mak ala2 ger ger sebab dok sorang2 kat hotel, maka seperti biasa, mak pun turun ke lobby untuk cur (memang pasang niat nak cur tapi kecik jer niat tu sebab kalau dok kat lobby leh tengok2 gelagat orang kan, mak ni jenis suka observe human behavior gak la, lebih2 lagi kalau mak pandang dia dengan rakus dan lihat gerak geri orang tu kalau dia perasan yang dia diperhatikan, taste u olss!.

Nak di jadikan cerita, sedang mak dok hisap rokok kat lobby tu, lalulah sorang jantan ni, ala2 berlegar di lobby juga sambil menyedut asap rokok dan tengah telefon someone. Sekali mak terpandang dia, terdetik hati mak untuk mengenalinya, apatlah lagi untuk hangkut la kan, boleh gitu? Biasalah, mak memandangnya dengan ekor mata sahaja mula2, tak nak terlalu ketara, dan pandangan tu tetaplah ke arah celah kangkang! Haruslah la kan, ponen2 tetap nak pandang bonjolan jantan....siapa setuju??

Mak rasa dia dah perasan mak pandang2 dia, sebab jarak taklah jauh sangat, pas tu dia pandang mak dan senyum dan datang kearah mak lalu say hi. Mak pun say hi la jugek kan! Dia tanya mak having business trip ke? Mak kata ya, dia pun kata dia ader meeting esok dan dia perkanalkan diri dia sebagai XXX dari Jakarta. Mak pun kenalkan diri mak, I am Ayue from Malaysia (takderlah mak beritau nama mak Ayue kan). So kitorang borak2 la tapi tak sentuh la plak pasal kerja kan, borak2 pasal Indonesia, borak2 pasal negara terchenta mak etc etc. Dia baru kahwin actually, baru 2 bulan tapi wife dia tak duduk kat jakarta sekali sebab dia belum dapat rumah untuk bawak bini dia dan macam lagilah citer timbul, tak lupa citer pasal Akademi Fantasi, voley??

Dipendekkan citer, mak tanya dia dok bilik mana (dah start pasang jerat dah ni), dia beritau la kat mak no bilik dia (confirm gersang sebab senang2 kasitau no bilik), rupa2nya bilik kitorang satu floor u ols! Dia tanya kat bilik mak double bed atau queen size, mak kata queen (haruslah, ratu kena tidur kat queen size bed kan!), dia cakap dia double bed. Mak pun kata queen zise bed lagi selesa......borak nyer borak bunya borak...sama2 naik ke bilik masing2, sampai bilik mak dulu sebelum bilik dia, trus mak cakap, come into my room and we have a cup of coffee first. Tanpa banyak soal dia terima pelawaan mak!

Dalam bilik, mak takut nak mulakan sebab serious talk, mak dah lama sangat tak main ni tau. Takut sangat mak rasa masa tu tapi mak cuba beranikan diri. Tanpa di sangka dia tanya mak "orang2 di malaysia ramai yang pakar massage nggak?" lebih kurang macam tu la, mak very trekejut dan mak tahu dia kasi hint! So, mak kata mak ada belajar urut (mak propah dia), langsung mak urut2kan bahu dia., masa tu ceknek mak memang dah keras tapi sebab pakai jean tak la ketara sangat, mak curi2 pandang bonjolan dia, memang nampak ceknek dia keras but.......setakat urut sahaja, mak rasa mak tak selesa dan mak kata kat dia mak ngantuk nak tidur. Dia nampak hampa but apa nak buat kan! Maknanyer, mak tak hisap ceknek malam tu occay!

Esoknya Isnin, mak antara yang first masuk meeting room, dan tanpa di sangka sangka, jantan Indon ni rupa-rupaya my new teammate! MAK MALU!!! MAK MALU!!!!

Moral of the story #1: kalau dok hotel, ader jantan berlegar2 dilobby, confirm jantan tu gersang!
Moral of the story #2: better borak2 pasal kerja kalau tak nak kejadian seperti ini berlaki!

Nyah melentikskan jari jemari menulis pada 10:44:00 AM


^^^^^^^^^^^^^^^^^^



Friday, July 15, 2005

Terkesima bila ada ‘lahanat’ yang cuba mengeskploitasikan nama mak dengan mengucapkan perkataan2 durjana kepada Imah dalam tagboard mak. Mak rasa sentap, mak betul2 sentaps!

Untuk yang suka mengata dan mengumpat dan mengeji tu, berhentilah dari perbuatan itu, tak ada sesiapun yang untung, malah lagi kau kutuk lagilah kau sendiri yang sakit hati.

OK, STOP! Kita citer pasal lain pulak.

Bebalik kepada spotlight yang Imah ‘tala’ kan untuk mak, thanks Imah, mak rasa macam miss universe sekejap! **matilah mak! Kalau mak masuk miss universe, mak tetap akan menjadi Miss Congo, boley gitu? Mak tanak jadik Miss Habsyah, sebab nanti mak takut orang kata mak akan sebarkan ‘virus’ kat orang lain, mak tanak kena kuarantin u olls!!

Pembetulan untuk Imah, mak tak dispedo oleh saper saper occay! Tapi mak tahu, apa yang Imah tulis tuh hanya sebagai penyedap, penyeri rasa, nak iklan tu, kena bubuh bunga kantan baru menjadi! Eh, sebut pasal iklan tu, mak tanya kawan mak dari Sarawak, betul ke laksa Sarawak letak bunga kantan, pas tu kawan mak kata itu semua propah! Mana ader laksa Sarawak bubuh bunga kantan..entahlah u olss!

Apa yang mak kecapi hari ni adalah semuanya hasil dari titik peluh mak, berkerja siang malam, pagi dan petang, hujan dan panas, ribun dan taufan demi untuk memperbaiki taraf hidup mak! Mak nak buktikan kepada jantan2 verangan semua yang kaum seperti mak ni bukanlah boleh dipandang rendah, dipandang hina dek depa, kaum2 macam mak nih boleh buat malah lebih baik dari diorang tau! LIHATLAH DUNIA, hari ni mak berjaya buktikan, diorang respect mak walaupun berkeadaan begini (read: lemah lembut, gemalai dan tetap kekal dengan ciri2 fomfuen melayu terakhir). Mak tahu ramai kaum2 kita diluar sana mempunyai azam dan semangat macam ni, bagus u olss! Teruskan perjuangan, tinggikan martabat kita, padamkan speku dari minda diorang yang fonen2 hanya pandai menjual vuntuts di lorong2 sahaja!! Actually dulu pun mak gi gak cur, but just for fun la la, dah pun namanya ponens, haruslah nak kan ko**k kan???

U olss, mak berenti di sini, esok mak akan balik ke kampung lepas tu mak akan ke bumi temasik untuk 2 hari, hari rabu mak akan masuk ke office semula, harap2 mak dapat update lebih kerap lagi!

DOAKAN KEJAYAAN MAK DAN KEJAYAAN KITA SEMUA! BUKTIKAN YANG KITA BOLEH!!! kata2 semangat dan perangsang!!

Nyah melentikskan jari jemari menulis pada 12:17:00 PM


^^^^^^^^^^^^^^^^^^



Thursday, July 07, 2005

Oh, last sekali mak update blog mak pada 20 June 2005 dan sekarang dan 7 July 2005. Maaf pada pembaca blog mak yang mungkin menunggu entry 'sensasi' dari mak.

Actually, mak fly ke London atas urusan kerja selama 15 hari. Ada training 5 hari dan yang lebihnya ada sedikit discussion dan yang paling penting, 2 hari mak pergi jalan jalan cari jantan, ops!

Tak banyak yang menarik berlaku di sana, cumanya mak agak sentap bila meeting berlarutan sehingga pukul 11 malam pada 2 hari yang terakhir, mak cukup sentap, sentap dan sesentapnya. So, pada hari yang terkahir mak pun meleser diorang yang berkenaan (bukan sebab sentap pasal first day but ada sebab lain), diorang ingat wanita malaysia ni tak pandai nak meleser, diorang agak terkejut jugak dengan keberanian mati mak cakap straight to the point, most of the members tu diorang dah biasa deal dengan Asian but never think of apa yang mak buat. Ini satu pengajaran pada kita, mat salleh dah tanam di pemikiran diorang yang orang2 asian ni ramai yang 'angguk-angguk' bila come to decision making! Untuk ponens2 semua, INGAT, kita kena berani membuat keputusan dan melontarkan idea..cewahh...melontarkan gitu, dan jangan angguk2 terima saja apa decision orang buat tanpa sebarang action gituu..

Satu cerita menarik dalam flight on my way back to Malaysia. Ingat tak dulu mak pernah cerita yang mak projet dengan mamat yang duduk sebelah mak? kali ni bukan macam ni sebab masa tu mak sorang2 kat situ, seperti biasa, mak duduk deck atas, memang kalau naik flight besar mak pilih seat deck atas sebab ratu harulah duduk di atas kan?? Boley gitu alasan mak?

Masa tu mak buat internet connection dalam flight tu, pas tu mak masuk blog imahlenggok, masa mak tengah asyik membaca, datanglah steward yang hantarkan mak teh tarik. Sekali tengok mak tahu dia ni PLU, good looking jugak but mak mana taste kat gayah2 ni kan..mak sebagai perempuan haruslah taste dekat lelaki...itu dah hukum dunia kan?? Voley?

Mak tanya dia, u pernah tengok site ni, sambil mak tunjukkan blog imahlenggok, dia senyup2 dan cakap, pernah jugak browse, well, dia meamng lah tahun yang mak ni woman kan..so, kitorang pun borak2 pasal blog Imah. Dia tanya samada mak kenal Imah ke, mak kata mak tak kenal tapi mak kata kat dia, mesti Imah tu buntut besar ***matilah mak! Hampun Imah...hampun!!

Nyah melentikskan jari jemari menulis pada 9:12:00 AM


^^^^^^^^^^^^^^^^^^



Monday, June 20, 2005

Tadi tetiba mak teringin nak makan Pasembor, pas tu mak ajak kawan opis mak gi makan pasembor, sedapnyer!

Ni mak copy and paste resepi Pasembor mak dapat dari internet, nanti mak balik kampung mak nak buat la..

PASEMBOR

Ingredients
150g turnip
150g cucumber
100g bean spourts
1 block of tau foo
1 egg
2 potatoes
2 prawn fritters

Ingredients for prawn fritters
2 cups plain flour
½ cup rice flour
1 tsp baking soda
1 egg
1 tbsp salt water
3 tsp dried prawns
3 dried chillies
2 cups of water

Method for prawn fritters
Cut dried chillies into 1cm lengths and dry fry them. Add the rest of the ingredients and mix well. Drop spoonfuls of the mixture into hot oil and fry till golden brown.

Ingredients for peanut sauce
6 small red onions
2 bombay onions
2 tsp chilli powder
4 sweet potatoes
100g peanuts
½ cup brown sugar
1 cup tamarind juice
1 cup water
3 tbsp sesame seed
salt and sugar to taste

Method for peanut sauce
Saute sliced red and Bombay onions until soft. In a separate pan, fry peanuts until fragrant, then crush finely. Add the crushed peanuts to the sauteed onions, and add sweet potatoes, tamarind juice, brown sugar and salt. Stir over low heat for 15 minutes. When the sauce is thick, add the sesame seeds.

Method for Pasembor
Boil beansprouts until they soften and set aside. Deep fry the tau foo and slice. Boil potatoes, remove skin and cut into cubes. Hard boil egg and slice into four. Shred turnip and cucumber and set aside. Arrange all ingredients on a platter and pour peanut sauce over.

Nyah melentikskan jari jemari menulis pada 3:18:00 PM


^^^^^^^^^^^^^^^^^^



Friday, June 17, 2005

Buret dan Pipet

Saper masih ingat dia perkataan ni? Buret dan Pipet. Bukan Vurit dan Pepets okay! Bukan apa, mak buat lawatan sambil belajar ke one of the laboratory kat tempat mak keje ni, pas tu mak ternampak la object yang panjang dan bengkak di tengah-tengah, mak rasa mak kenal mender ni but untuk mendapatkan kepastian, mak tanya kat lab engineer tu, dia kat itulah buret dan yang sebelah tu pipet…pas tuh mak senyum sorang-sorang. Budak pempuan tu pun senyum2 bila tengok mak senyum tapi mak cepat2 cover sambil betulkan sanggul mak!

Teringat jaman sekolah dulu, masa form 5 subject chemistry, kan selalu ada pakai radas (ha, baru mak ingat, kita sebut radas) ini. Pas tu mak pun ingat kat makmal kimia sekolah dulu kat belakang ader kebuk wasap! Taste perkataan kebuk tu, ala2 macam kena tebuk dan lohong macam Leez (**matilah mak). Mak pasti kat mana2 chemistry lab ader kebuk tu, kan, kan, kan…

Balik pada buret dan pipit ni, sekarang dah advance, kalau dulu kita ader paip kat bawah buret tuh untuk control volume liquid yang keluar but now semuanya dah digital gitu, tak perlu lagi nak tekan paip pembuka buret tu. Pipet plak pun dah berdigital jugak!





Soalan untuk semua: Siapa ader pepets?? Angkat tangan dan ‘pose’ depan komputer please!!!


Nyah melentikskan jari jemari menulis pada 4:37:00 PM


^^^^^^^^^^^^^^^^^^



Thursday, June 16, 2005

Hari ni mak masuk satu training pasal Kaizen, actually mak dah tahu la sedikit sebnayak pasal ni but not in details la, sebab memang Kaizen ni dah di perkenalkan kat tempat mak keje ni lama dulu…ni kira refresher la kot, diorang invite mak untuk join so mak join ajerlah..tak rugi kan join mender2 macam ni..untuk memperluaskan pengetahuan jugak kan? Dan yang paling penting…budak Finance department tu join sekali but mak masuk liwat sket tak dapat dok sebelah dia….

Nih mak nak share tentang apa yang mak dapat masa training tadi, komponen dalam kaizen aktiviti…ops..sebelum tu saper yang tak tahu apa itu Kaizen…masuk http://www.google.com/ carik sendiri..voley???

Three Components of Kaizen Activities

1) Perceptiveness – Discovering problems and pointing out what type of kaizen is required to fix them.
2) Idea Development – Devising creative solutions to problem.
3) Decision making and implementation – Deciding which kaizen proposals are the best and which can be implemented, planning how to implement them and then actually implementing them.

Mak nak try relatedkan activiti-activiti ini dengan kehidupan ponen-ponen…mak nak try kasi contoh yang senang di fahami…

Situasi:
Cik ImahTonggek (**matilah mak) sedar yang dia memang cantek ayu jelita bak bidadari turun dari kayangan dan ini diakui orang ramai jantanz, namun tetapi ramai jantanz telah mengciktutnya melahirkan rasa tak puas hati dengan kemutan dan kepitan ImahTonggek (**matilah mak) dan jantanz jugak komplen yang tangan cik Imah terlalu kasar semasa mengcikcap konek mereka.

Maka, dengan ini ImahTonggek perlu melakukan sesuatu agar masalah seperti ini tidak lagi timbul…bagaimana??? Pendekatan 3 components seperti diatas wajar di praktikkan!

1) mengdiscover problem : dah ada dua problem di sini, kemut tak power dan tangan kasar.
2) Mencari creative solution : mintak pertolongan u all memberikan creative solution.
3) buat keputusan dan implement (kena plan sebelum nak implement) creative solution tadik

Lebih kurang macam tu la…so, u olss bagi solution yer..nanti mak akan senaraikan….dan kita bincang balik yang mana wajar di implementasikan…hmm..maca case study la plak!!!

Nyah melentikskan jari jemari menulis pada 10:42:00 PM


^^^^^^^^^^^^^^^^^^